onsdag, september 26, 2012

Oj...

Så har nästan en hel vecka gått sedan mitt senaste inlägg. Beklagar att det dröjt. Inte har jag gjort nåt särskilt mycket, men mitt i allt har det ändå bara varit sängdags innan jag hunnit skriva nåt. Hittills denna vecka har jag tränat dubbelpass i dagarna två.

Måndag:
- Uppvärming, Crosstrainer 10 minuter
- Styrketräning, armpasset 40 minuter
- Spinning 45 minuter
- Core 30 minuter
Tisdag:
- Styrketräning, 85% av benpasset 40 minuter 8inklusive uppvärmning)
- Bodycombat 60 minuter
Idag:
- Badminton 60 minuter

Nu tänkt jag bjuda på några Glasgow bilder.
Ni får Irland i ett annat inlägg.

På Kastrup i Köpenhamn.
En 7h-väntan på flyget till Glasgow...
Men de har kymppis Hotdogs på Kastrup, så det funkade.

Just före loppet.

Glasgow från Hotellfönstret.
Rätt grå-brun stad, men fantastiskt trevligt folk och pub/restaurangliv.
---

 Vi besökte ett lokalt Whisky-destilleri ca. 20 minuter från Glasgow.
Auchentoshan
(Uttalas "Ååkentåshön" och betyder "Fältets hörn" eller "I hörnet av fältet" på skotska.)

Gissa om taxi-chauffören fattade vart vi skulle då vi sade att vi skulle "Aushentaushen"?

 Whisky = Korn, Vatten och Jäst.

 
Det ryms 38 000 liter vätska i jäskärlen.

Bottnen av ett jäskärl.
Killen berättade att det är så höga halter av koldioxid på bottnen att om man ramlar dit så dör man...

 Trippeldestilleriet.
Auchentoshans whisky är den enda i världen som destilleras tre gånger.


Olika stadier av vätskan.
Whisky är kristallklart (med undantag för det grumliga stadiet i mitten då förstås) hela vägen fram till lagringstunnan.
Det är under lagringen den får sin färg.
Whiskyns färg beror alltså på vilket trä tunnan är gjord av.

Auchentoshan har en Whisky som heter Three Wood
och den har alltså lagrats i tre olika sorters trätunnor.


Efter rundturen blev det naturligtvis whiskyprovsmakning av "frukostwhiskyn",
som skottarna kallar det. För att det är lätt att man ledigt kan dricka det till frukost. 

På hotellet i Glasgow, fanns det faktiskt en whiskyflaska bredvid grötgrytan ifall man ville ha whisky i gröten.

Detta är killen som tog oss runt i destilleriet.
Trevlig kille.


De rökiga whiskysorterna såsom, Laphroaig, Bowmore, Lagavulin och Ardbeg 
hittar man på Islay (uttalas "Aili").
Den rökiga smaken kommer från att man tillsätter torv nånstans före eller i lagringsprocessen.

Så, vi här i Finland använder torv som energikälla 
och skottarna, ja de sätter det i whiskyn.
Såklart.

6 kommentarer:

  1. Ja men tack för rundturen på Whiskey destilleriet. Och bra att du inte bara sitter och groggar nu, utan tränar för fulla muggar också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heh! Det var så lite så! :) Min en kompis sade också: "Det var ganska utförligt om Whisky..." men man tar väl seden dit man kommer?
      :)

      Radera
  2. Rökiga smaken kommer ifrån torven som används som bränsle för att torka malten. Den sätts alltså icke i whiskyn efteråt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ahh, just så var det! Tack! :)
      Jo, jag är ju ingen whisky-vän (ännu) eller expert, men det var intressant att höra på allt hur det gick till! Svårt att minnas exakt allt på en gång dock! :)
      Och om man vill försöka bli en whisky-vän så är Auchentoshan en fin sort att börja med tycker jag! :D

      Radera
  3. Jee, kul med mycket bilder! Du Liza, det strålar om dig! Du är så vacker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, tack Michaela! Man blir ju riktigt röd om kinderna! :)

      Radera