torsdag, februari 23, 2012

Konditionstestet del II

Ja, det var inte fullt så drastiskt som jag lät påskina nedan, men lite halvobehagligt var det nog. På slutet i alla fall.

Det fungerade så att jag satte en pulsmätare runt bröstet och satte mig bekvämt på en cykel. Sedan började jag trampa. Trampmotståndet började vid 50 Watt och ökade sedan med 25 Watt automatiskt efter varje två minuter. Målet var att hålla trampfrekvensen (rpm = Varv per minut) över 60 så länge som möjligt. Om rpm går under 60 så avbryts testet, så det gällde att hålla ögonen på mätar-eländet.

Jag klarade mig igenom 6 hela trappsteg. Men då trampeffekten landade på 200Watt dök det mitt i allt upp en vägg och jag cyklade rakt in i den. Svetten rann, benen darrade och lungorna var på väg ut genom munnen. Men annars gick det bra. ;)

Men helt på allvar gick det rätt bra. Min syreupptagningsförmåga ligger på : 44 ml/kg/min vilket var två enheter ifrån Utmärkt (för 30-åriga kvinnor).
Försökte googla fram ett enkelt svar på vad ml/kg/min innebär, men jag vet inte om jag hittade det. Jag förstod det som mängden milliliter syre kroppen klarar av att ta upp per minut i förhållande till kroppsvikten. Men jag kan ha fel?

Hur som helst. Vi kunde i alla fall konstatera att det inte är något större fel på konditionen utan det är muskelstyrkan som bör förbättras. Och förbättras ska den!

Tjohooooo!

Handtecknet ovan är ett så kallat Shaka-sign eller "Hang Loose"och användes konstant på Hawaii. Det betyder typ "De e lugnt/Vi chillar/Vi kollar/Det fixar sig".

Så, Hang Loose gott folk!


4 kommentarer:

  1. Alltså ml/kg/min innebär att din kropp kan ta upp 44 ml syre för varje kg kroppsvikt du har på en minut. Oftast är det så att dina lungor och din kropp klarar av att processa samma mängd syre oberoende av din vikt, så om man går ner i vikt och bibehåller samma kondition så förbättras syreupptagningsförmågan. Det är ju också ganska logiskt, för ju mindre dökött det finns att föra ut syret till, desto mer syre får man ju till musklerna som behöver syret.

    Hmm, blev det här alls så klart som det är i mitt huvud? :D

    SvaraRadera
  2. Johanna: Jo tack, det blev mycket tydligare! :D

    SvaraRadera
  3. Att du hade bra kondition visste vi nog redan, inte springer man som du med dålig kondition. Kul förstås att få en siffra på det hela, ska bli spännande att se hur du utvecklas.

    SvaraRadera
  4. Jill: Ja det ska det! Kommer att få ett matprogram också typ nästa vecka, det jag är väldigt nyfiken på... :)

    SvaraRadera